Οι αφανείς ηρωίδες της Nasa

Οι αφανείς ηρωίδες, ή όπως αλλιώς λέγεται Hidden Figures, είναι μια Αμερικάνικη ταίνια του 2016 που αφηγείται την επαγγέλματικη πορεία τριών Αφροαμερικανίδων επιστημόνων. Και οι τρείς εργαζόνται σε ενα διαστημικό πρόγραμμα της Nasa. Για την ακρίβεια αναφέρεται στην επαγγελματική πορεία των Κάθριν Τζόσον, Ντόροθι Βον και Μέρι Τζάκσον.

Κάθριν Τζόνσον

Γεννημένη το 1918 η Κάθριν Τζόνσον ήταν μια από τα πιο μεγάλα επιστημονικά μυαλά που πέρασε από την Nasa. Στα 15 της πήγε πανεπιστήμιο και εργάστηκε το 1952 ως καθηγήτρια, δημιουργώντας την δική της οικογένεια. Το 1958, έμαθε ότι η Nasa προσλάβανε «μαυρες» μαθηματικούς για την θέση του ανθρώπινου δυναμικού. Έτσι με ένα απλό μολύβι, χαρτί και χάρακα υπολόγισε με μεγάλη επιτυχεία τις ακριβείς συντενταγμένες για την προσελήνωση και την απογείωση του Apollo11. Πέθανε το 2020 στην ηλικία των 101 ετών.

Μέρη Τζάκσον

Πηγή εικόνας: https://www.protagon.gr/epikairotita/ouasingkton-i-edra-tis-nasa-pire-to-onoma-tis-prwtis-afroamerikanidas-mixanikou-tis-ypiresias-44342076388

Η Μέρι Τζάκσον ήταν η πρώτη Αφροαμερικάνιδα μηχανικός. Έσπασε το εμπόδιο των διακρίσεων και έφερε την ισότητα μεταξύ των Αφροαμερικανίδων της Nasa στο τομέα της επιστήμης και της τεχνολόγίας. Η Nasa άρχισε να προσλαβάνει Αφροαμερικάνικα άτομα το 1940. Η Μέρη έπιασε δουλεία το 1951 ως ‘Ανθρωπινος υπολόγιστης’. Πέθανε το 2005.

Ντόροθυ Βον

Η Ντόροθι Βον γεννήθηκε το 1910. Αποφοίτησε το 1929 και το 1943 δούλεψε για την Nasa ως Ειδική στην πληροφορική. Εργάστηκε ως το 1971 όπου και πήρε σύνταξη. Απεβιώσε το 2008. Ήταν η πρώτη Αφροαμερικάνα προγραμματίστρια της Naca που το 1958 μετά ονομάστηκε σε Nasa. Από εκείνη την χρονιά η μεγάλη αυτή εταιρεία κατέργησε την διαχώρηση των Αφροαμερικάνων με των «λευκών» ατόμων. Έτσι έφερε την ισότητα μεταξύ «μαύρων» και «λευκών» ατόμων.

Πηγές άρθρων:

https://www.portraits.gr/need-to-know/kathrin-tzonson-i-nasa-tima-ti-spoudea-mathimatiko-dinontas-to-onoma-tis-se-neo-aeroskafos

https://www.nasa.gov/content/dorothy-vaughan-biography

Δημοσιεύτηκε από τον Ελένη Χατζηφώτη

Είμαι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού του ΤΕΙ Χαλκίδας. Αγαπάω τα βιβλία και ειδικότερα τα ψυχολογικά θρίλερ, τις αντίστοιχες ταινίες του, καθώς και την ελληνική έντεχνή και την ξένη pop μουσική. Τέλος μου άρεσει ο κόσμος της τεχνολογίας και η επίσκεψη σε μουσεία και σε αρχαιολογικούς χώρους.

Create your website with WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: