Ο εφευρέτης των φακών επαφής

Το 1913 στην Νορβηγία με πατέρα, ο οποίος ήταν συνιδιοκτήτης ένος εργοστασίου αγροτικών αυτοκινήτων και μηχανημάτων, γεννήθηκε ο Otto Witchterler. Με τσέχικη καταγωγή, σπούδασε στο τμήμα Χημείας και Ιατρικής στην Πράγα, αποφοιτώντας έτσι το 1936, αλλά συνέχισε την έρευνα στην πόλη Ζλιν.

Δημιούργησε με την ομάδα του ένα συνθετικό υλικό που το όνομασε σίλον. Το συγκεκριμένο υλικό είναι συγγενικό με το νάϊλον χρησιμοποιώντας πολιαμίδιο. Το 1942 φυλακίστικε για λίγους μήνες στην Γκεστάπο. Το 1952 με μεγάλη επιτυχία τέθηκε επικεφαλής του Ινστιντούτου Χημικής Τεχνολόγιας. Το 1961 κατασκεύασε τους 4 πρώτους φακόυς επαφής με υδρογέλη σε μια οπτική συσκευή που κατασκευάστικε από ένα κίτ παιδικού κτηριού. Τους πρώτους 4 μήνες του 1962 φτιάχτηκαν 5,500 φακοί επαφής. Οι πρώτοι ονομάστικαν Geltalk. Μεταγενέστερα Spotalens .

Το 1965 η Εθνική Εταιρία Ανάπτηξης Διπλωμάτων Ερασιτεχνίας αγόρασε τα δικαιώμαρα για την παραγωγή φακών και στην συνέχεια τα δικαιώματα στην Bausch and Lomb. Το 1990 έγινε πρόεδρός της Τσεχοσλαβικής Ακαδημίας Επιστημώνων. Απεβίωσε το 1998.

Ο Otto Witchterler παρήγαγε πάνω από 100 φακούς επαφής με νεες και προτότυπες μηχανές χρισημοποιόντας παοχνίδια με ακριβούς κινήτηρες.

Πηγή:

https://www.kathimerini.gr/life/people/561559390/otto-wichterle-to-doodle-tis-google-afieromeno-ston-efeyreti-ton-malakon-fakon-epafis/

https://www.thecontactlensmuseum.org/otto-wichterle.html

Δημοσιεύτηκε από τον Ελένη Χατζηφώτη

Είμαι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού του ΤΕΙ Χαλκίδας. Αγαπάω τα βιβλία και ειδικότερα τα ψυχολογικά θρίλερ, τις αντίστοιχες ταινίες του, καθώς και την ελληνική έντεχνή και την ξένη pop μουσική. Τέλος μου άρεσει ο κόσμος της τεχνολογίας και η επίσκεψη σε μουσεία και σε αρχαιολογικούς χώρους.

Design a site like this with WordPress.com
Ξεκινήστε