Το μεγαλύτερό κέντρο επιστημών

Σε ένα κόσμο γεμάτο τεχνολογία και με μεγάλα επιτεύγματα, ο κόσμος και οι επιστήμονες επενδύουν στην γνώση και στην μεταφορά της στον απλό κόσμο. Με αφορμή αυτή, στην Σιγκαπούρη έρχεται κάτι καινούριο. Ένα νέο Κέντρο Επιστημών, έρχεται να φιλοξενήσει η πόλη που θα είναι στην διάθεση του κοινού και το οποίο αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό το 2027, έτος που συμπίπτει με την 50η επέτειο του ιδρύματος.

Τι παροχές περιλαμβάνει το κέντρο

Το Κέντρο αποτελείται από πέντε τμήματα που θα στεγάζουν εκεί τα ακόλουθα:

  1. εκθεσιακούς χώρους,
  2. διαδραστικά εργαστήρια,
  3. χώρους εκδηλώσεων,
  4. βοηθητικές εγκαταστάσεις, χώρους αρχείων,
  5. χώρους εξυπηρέτησης των επισκεπτών,
  6. γραφεία διοίκησης κ.α. Επιπλέον, το νέο Κέντρο θα περιέχει
    • Παιδική Πινακοθήκη, με διαδραστική υδάτινη περιοχή,
    • μονοπάτια ανακάλυψης καθώς και
    • μια αισθητηριακή διαδρομή στο roof garden. Τέλος, για τους μεγαλύτερους μαθητές θα υπάρχουν εξειδικευμένα εργαστήρια που στόχο έχουν να ενθαρρύνουν την πρακτική εκμάθηση επιστημονικών εννοιών. Ενδεικτικά, το Eco-Lab θα χρησιμοποιείται από μαθητές σε επιστημονικές έρευνες, όπου θα μπορούν να αναλύσουν δείγματα που συλλέχθηκαν απευθείας από τον Eco-Κήπο. Εν συνεχεία θα μπορούν να παρακολουθούν τα δεδομένα με τη χρήση του Διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things- IoT) από τις προσωπικές τους συσκευές στο σχολείο ή στο σπίτι επεκτείνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη μαθησιακή εμπειρία πέρα από την επίσκεψή τους στο Κέντρο.

Στο κτίριο περιλαμβάνεται επίσης ένα Παρατηρητήριο για τους νέους αστρονόμους που επιθυμούν να μάθουν πληροφορίες για το σύμπαν, ένα Εργαστήριο Ψηφιακών Εφαρμογών, αλλά και έναν Δημιουργικό Χώρο για νέους δημιουργούς και εφευρέτες. Στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του Κέντρου βρίσκονται τα προγράμματα STEM καθώς και κοινοτικές δραστηριότητες.

Κέντρο και ενέργεια

Ο σχεδιασμός του νέου Κέντρου Επιστημών συνάδει με το Πράσινο Σχέδιο της Σιγκαπούρης 2030 και ενσωματώνει τις αρχές του βιώσιμου σχεδιασμού, αλλά και στρατηγικές ενεργειακής απόδοσης για την μείωση εκπομπών άνθρακα. Ο φυσικός αερισμός και το φυσικό φως της μέρας θα χρησιμοποιηθούν κατάλληλα ώστε να μειωθεί η χρήση ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργούν ένα ευχάριστο περιβάλλον για τους επισκέπτες. Ο στόχος χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα επιτευχθεί με τη χρήση φωτοβολταϊκών επί των φυτεμένων δωμάτων, τα οποία εκτός της αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης του δώματος παρέχουν ενεργειακά, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.

Πηγή:

https://www.maxmag.gr/design/arxitektoniki/neo-kentro-epistimon-sti-sigkapoyri-apo-toys-zaha-hadid-architects/

Δημοσιεύτηκε από τον Ελένη Χατζηφώτη

Είμαι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού του ΤΕΙ Χαλκίδας. Αγαπάω τα βιβλία και ειδικότερα τα ψυχολογικά θρίλερ, τις αντίστοιχες ταινίες του, καθώς και την ελληνική έντεχνή και την ξένη pop μουσική. Τέλος μου άρεσει ο κόσμος της τεχνολογίας και η επίσκεψη σε μουσεία και σε αρχαιολογικούς χώρους.

Design a site like this with WordPress.com
Ξεκινήστε